child porn bonusu veren HD siteler milf bonusu siteleri deneme Free Sex Bonusu Veren HD Siteler

Bazı saçlar neden geç uzar?

Saç dökülmelerinin yanı sıra saçların yavaş uzaması ve cansız görünmesi de pek çok kişide görülen yaygın bir sorun… Saçların uzama hızının biyolojik ve çevresel koşullara göre değiştiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin; bu konuda merak edilen noktalara değindi. İşte açıklamaları:

SAÇ BAKIMI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Işıldayan, hızlı uzayan sağlıklı bir saç yapısına sahip olmak için dengeli beslenmek, varsa kansızlık, hormonal sorunları kontrol altına almak, stresten uzak durmak kadar doğru bakım da önemli. İşte bu konuda merak edilenler, yapılması gerekenler:

1-Hangi saç dökülmesi normal hangisi değildir?

Saç dökülmesi sık görülen bir problemdir, ancak hangi saç dökülmesinin normal olabileceğini bilmek önemlidir. Ortalama olarak, günde 50 ila 100 saç teli dökülmesi normaldir. Bu dökülme saç büyüme döngüsünün doğal bir parçasıdır ve genellikle yerini yeni saçlara bırakır. Saç dökülmesi farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Eğer saçlar zamanla inceliyorsa, tarandığında ele tutam tutam saç geliyorsa ya da saç derisinde para şeklinde alopesik/kel alanlar fark edildiyse, kaş, kirpik ve vücut kıllarında dökülme mevcutsa mutlaka dermatoloğa başvurulmalıdır.

2-Saçlar neden cansız görünür?

Aşırı ürün kullanımı, sağlıksız beslenme, hava kirliliği gibi çevresel faktörler ve sık sık şekillendirme saçın kuru ve cansız görünmesine neden olabilir. Canlı bir cilt ve saçlar için dengeli beslenmek önemlidir. Yüksek ısıdan kaçınmak ve kimyasal işlemleri aralıklı olarak uygulamak faydalı sağlayabilir. Parlaklık artırıcı ürünleri denemek, sağlıklı beslenmek ve besleyici ürünler kullanmak da saçların görünümünü iyileştirebilir.

3-Şampuan ve saç kremi hangi kriterlere göre seçilmelidir?

Saç tipiniz için özel olarak formüle edilmiş bir şampuan ve saç kremi seçin. Örneğin, saçınızı boyuyorsanız, boyalı saçlar için tasarlanmış bir şampuan kullanın. Saçınız yıpranmışsa veya kimyasal işlem görmüşse, şampuanın yanında mutlaka saç kremi kullanın.

4-Saçlar nasıl ve ne sıklıkta yıkanmalıdır?

Öncelikle saçları nemlendirip ıslatmak gerekir. Doğrudan kuru saçlara şampuan uygulanmamalıdır. Saçlar çok sıcak suyla yıkanmamalıdır. Saçınızı yıkarken, saçın tamamını yıkamak yerine öncelikle saç derisini temizlemeye odaklanın. Sadece saçınızı yıkamak, cansız görünen ve kabarık saçlara neden olabilir. Saçlarınızı ne sıklıkta yıkayacağınız, saç derinizin ne kadar yağlı olduğuna bağlıdır. Saçlarınız çok kısa sürede yağlanıyorsa, her gün yıkamanız gerekebilir. Saçlarınıza kimyasal işlem uygulandıysa, daha kuru olabilir, bu nedenle daha az sıklıkta yıkayabilirsiniz. Yaşlandıkça saç deriniz daha az yağ üretir, bu nedenle sık sık yıkamanız gerekmeyebilir. Ancak saçınızda pullanma ve kepek görüyorsanız, uygun şampuanlamıyor olabilirsiniz. Bu durum kepek ve diğer saç derisi hastalıklarına yol açabilir.

5- Havuzlardaki klor ile deniz suyu zararlı mıdır?

Klor, vücudun saçları korumak için ürettiği doğal yağları (sebum) yok eder. Derinizi ve saç derinizi tahriş etmenin yanı sıra, klor saçlarınızın doğal nemini alır, saçlarda kırılmalara ve zayıflamaya neden olabilir. Bu nedenle yüzerken saçlarınızı koruyun. Sıkı oturan bir bone takın. Deniz suyu saç derisine iyi gelir ancak tuz kalıntıları güneşin de etkisiyle saçları kurutabilir. Özellikle saçlar boyalıysa denizden çıktıktan sonra mutlaka duş almakta yarar vardır.

STRES BİLE SAÇ UZAMASINI YAVAŞLATABİLİR

Saçlar başka hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, ilerleyen yaş, genetik, hormon bozukluğu, yetersiz beslenme veya stres gibi çeşitli nedenlerle yavaş uzayabilir. İleri yaşlarda saç derisi daha az yağ üretmeye başlar ve bu da saçların daha yavaş uzamasına neden olur. Kronik stres, saç dökülmesine yol açan ve saç uzamasını yavaşlatan etkenlerden biridir. Saç sağlığınız için de örneğin gergin anlarda nefes egzersizi yaparak stresinizi azaltmaya çalışın. Tiroit sorunları, sınırlı östrojen seviyeleri gibi hormon dengesizlikleri de saç derisini etkiler ve saç uzamasını yavaşlatır. Sağlıksız beslenme genel vücut sağlığı kadar saçları da olumsuz etkiler. Zengin ve dengeli bir diyet sağlıklı saçların temelini oluşturur. Protein saç büyümesinde önemli bir rol oynar. Öğünlerde yağsız et, balık, yumurta ve baklagiller ve fındık gibi bitki bazlı kaynaklar bulunduğundan emin olunmalı. Bazı durumlarda biotin, B12 vitamini, folik asit gibi vitaminler ve demir, çinko gibi mineral takviyeleri faydalı olabilir. Özellikle biotin saç büyümesinde ve saçları güçlendirmede anahtar öneme sahiptir. Özetle yavaş uzayan saçlar için de tedavi nedene yönelik yapılır. İlaç tedavisi, vitamin desteği ve diyet düzenlemesi gerekebilir. Doktor önerisi olmadan gelişigüzel ilaç ve bitkisel destek kullanılmamalıdır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir